Subiect: Epopeea Oradea - Baile Felix - Cordau Mier Dec 08, 2010 11:17 pm
Voi posta aici informaţii, fotografii şi videoclipuri.
Linia Oradea - Băile Felix - Holod a fost închiriată de TransFeroviarGrup, iar în martie 2010 s-a pus in miscare primul tren TFG spre Baile Felix. Dupa cum poate stiti, linia aceasta e avariata în cea mai mare parte a ei. Până în iulie, linia era deschisă până la Felix, iar după aceea s-a reabilitat si s-a deschis linia pana in Cordau.
Pana in iulie, cursele se realizau cu automotoare LVT, după care acestea au fost înlocuite cu automotoare VT624, mult mai moderne şi confortabile. Automotoarele VT au fost transferate pe ruta Oradea-Cluj Napoca, iar în locul lor au fost reintroduse LVT-urile.
În acest topic, vă voi descrie călătoriile realizate cu ambele tipuri de automotoare.
Vă prezint acum călătoria cu VT614, realizată în această vară de la Oradea la Cordău.
Automotorul în gara Oradea
Personalul automotorului este deosebit de amabil. Am putut să filmez în voie prin automotor. Ei sunt obişnuiţi deja cu pasionaţii.
Ce frumos e oraşul când îl priveşti din tren mai ales dintr-un compartiment aşa de confortabil şi gol.
Nu durează mult şi ajungem în gara Oradea Est. Poza e de mai demult, ce-i drept, însă gara a rămas la fel şi acum:
Puţin offtopic. Lângă gara de est, este un restaurant-pizzerie. Acolo poţi mânca probabil cea mai bună pizza din Orade.
De la gara Oradea Est, ni se arată în faţă un alt peisaj. Nu mai este oraşul cu clădirile vechi, în stil austro-ungar, ci ni se îndinde în faţă o lume a ruinelor comuniste:
In ultimul plan se vede Centrala Termica II, care e in paragina si nu mai functionează de mulţi ani.
TRecem şi de această zonă şi ajungem în Rontău, un sat cu multe pensiuni şi motele în diverse culori:
TRenul merge mai departe:
Se zăresc la orizont hotelurile din Băile Felix.
Acum vine partea cea mai pitoreasca. După trecerea la nivel cu şoseaua, urmează o pădure. Trenul o va lua încet prin pădure.
Si am ajuns la Băile Felix, gară aflată tot în pădure
După o pauză mai lungă în gara Felix, ne continuăm călătoria spre Cordău. Iar aici vă las să vizionaţi videoclipul.
La Cordău nu ai ce să vezi, sunt doar nişte deluşoare:
În posturile următoare vă voi prezenta alte călătorii pe aceast traseu, dar cu LVT şi în alte anotimpuri. Când voi afla mai multe, voi prezenta şi ceva file de istorie.
Admin
Subiect: Re: Epopeea Oradea - Baile Felix - Cordau Joi Dec 09, 2010 2:00 pm
Foarte frumos reportajul. Mai ateptam
manudiscoid Calatori
Subiect: Re: Epopeea Oradea - Baile Felix - Cordau Mier Dec 15, 2010 11:02 pm
Am cautat repere istorice, detalii despre aceasta linie. Am gasit aici: